Mindannyian megtapasztaltuk már – meghallod a hangod egy videó- vagy hangfelvételen és arra gondolsz: „Jaj, ne! Tényleg így szól a hangom? Szörnyű!” Mindenekelőtt: igen, így szól és nem, egyáltalán nem szörnyű. Egyszerűen csak másképpen halljuk saját hangunkat, amikor beszélünk. Van azonban egy módszer, mellyel gyakorolhatod, hogy ne jöjj zavarba a saját hangodtól. Vegyél kezedbe egy felvételkészítő eszközt, például az okostelefonod, és mondd fel rá, mit csináltál az elmúlt néhány napban. Azután hallgasd vissza a felvételt. Így azon túl, hogy kevésbé jössz zavarba, ha meghallod saját hangod, beszédmódod erősségeit és gyengeségeit is megismerheted és podcastjaid készítésénél felhasználhatod ezt a tudást.
A második tipp közvetlenül az elsőből következik. Természetesen vannak olyan alapvető részletek, amelyekre beszéd közben figyelned kell ahhoz, hogy hangodat a hallgatók a lehető legkellemesebbnek érzékeljék. Először is meg kell próbálnod egyenletes tempóban és nem túl hangosan beszélni. Ezek olyan szempontok, amelyeket a hangfelvétel meghallgatásával is könnyen ellenőrizhetsz. Használj a mikrofonon pop-zaj szűrőt és ügyelj arra, hogy a sziszegő hangokat (sz, cs, s stb.) ne ejtsd túl hangsúlyosan, mivel ezt kellemetlen lehet hallgatni. Gyakorold a halkabb beszédet és hogy ne közvetlenül a mikrofonba beszélj.
És ami a mikrofont magát illeti: főként a mikrofonhoz mért helyzeted határozza meg, hogyan szól a hangod. Ha közel vagy, akkor a hangod mélyebben és testesebben szól („proximity hatásként” is emlegetett jelenség), de így annak is fennáll a veszélye, hogy a pop-zaj, a susogó hangok és a levegővétel is a kelleténél nagyobb hangsúlyt kap. Ha messzebb helyezkedsz el, akkor a hangod vékonyabban szól, és a felvételedben több lesz a környezeti hang. A tökéletes távolság nem egy meghatározható dolog, mivel minden egyes mikrofon más-más hangzással bír – és az is ízlés kérdése, hogy a Te hangod hogyan szól. Tipp: a mikrofont behajlított kezedben tartva indítsd el a felvételt, majd kezed kinyújtásával vidd távolabb, majd ismét közelebb a mikrofont. Ily módon meg tudod találni az optimális pozíciót.
A felvétel minőségét illetően a helyiség akusztikája is kulcsfontosságú szerepet játszik. A helyiség, amennyire csak lehet, legyen „száraz”, más szóval minimális visszhang jellemezze. Ha túl sok a visszhang, nehezebben lesz érthető, amit mondasz, és a felvétel utómunkálatai során is problémákba ütközöl. Általános alapelvként elmondható: az üres helyiségek rendszerint visszhangosabbak, mint azok, amelyekben polcok, ülőbútorok és szőnyegek találhatók. Ezért a nappali általában jó választás a felvételkészítéshez (itt több a bútor és a szőnyeg), míg a konyha vagy a fürdőszoba jellemzően kevésbé alkalmas erre a célra (sok a hangvisszaverő, sima felszín). Tipp: tapsolással egyszerűen letesztelheted, hogy melyik helyiség a legkevésbé visszhangos és melyik nyeli el leginkább a hangot. Ezt a helyiséget válaszd a podcastkészítés helyszínéül.
Bár nem tudsz sokat az audio jelek feldolgozásáról, mégis szeretnéd egy kicsit felturbózni a hangzásod? Ha így van, akkor első lépésként vess egy pillantást a digitális audio munkaállomásodban (DAW) található EQ-ra. Számos DAW rendelkezik a beszédhangos felvételekre optimalizált, gyárilag programozott beállításokkal. Csak engedd rá a gyári beállítást a hangfelvétel sávjára és hallgasd meg, hogy így jobban szól-e a felvétel. Ha nincsenek gyárilag programozott beállítások, próbáld meg a következőt: az EQ-nál állíts be egy alulvágást 80 Hz-nél és 5000 Hz körül növeld a frekvencia hangnyomásszintjét 2-3 dB-lel. Ezzel a túl alacsony basszusfrekvenciákat eltávolítod, a magasabb frekvenciáknál pedig egy kis ragyogást kölcsönzöl a hangodnak. A kompresszornál válassz 4:1-es arányt, 10 ms-os felfutási időt és 20 ms-os, rövid lecsengési időt. Ezzel a tranziensek rövidebbek lesznek, míg a jelek a rövid lecsengési időnek köszönhetően javarészt érintetlenek maradnak. A küszöbértéket egészen addig leeresztheted, amíg a jeled kb. -5 dB-lel tömörítésre nem kerül. Végül csak fel kell tekerned az erősítést, amíg a jel ismét megfelelő hangerővel nem szól – ügyelj azonban arra, hogy a sáv hangzásszintje ne haladja meg a 0 dB-t, máskülönben torz lehet a felvétel. Ezek a beállítások természetesen csak hozzávetőleges útmutatást adnak és az egyedi igényeknek megfelelően tovább szabályozhatók.
A Sennheiser a keverő-hangmérnök és podcast-készítő Marc Mozarttal karöltve készített egy YouTube videósorozatot azok számára, akik még csak most ismerkednek a podcastkészítéssel. Ebben tanácsokat kaphatsz az audio specialistától a koncepció kidolgozásához és az ideális mikrofon kiválasztásához.
Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.
Konverzió mérésre szolgáló cookie (azon felhasználók mérése és elérése, akik Google által kiszolgált hirdetésre kattintva jutottak el az oldalra és ott kitöltötték a regisztrációs űrlapot). Élettartam 140 nap.
Releváns és hasznos hirdetés a felhasználó számára; remarketing funkció (azon felhasználók elérése, akik már jártak az oldalon), konverzió mérés (azon felhasználók mérése és elérése, akik Facebook által kiszolgált hirdetésre kattintva jutottak el az oldalra és ott kitöltötték a regisztrációs űrlapot). Élettartama 180 nap.
We use HotJar to track what users click on and engage with on this site